Je k získání práce CV vůbec zapotřebí? V jaké podobě by mělo být?

Poslat zprávu do firmy, kde napíšu: Dobrý den, jsem Vašek a rád bych u vás pracoval, protože mám dostatek zkušeností a budu pro vás přínosem, může být zajímavá zpráva, která zaujme a získá pozornost, ale bez toho, aniž by se někdo podíval, co máte za sebou, to prostě nepůjde.  

Životopis je rychlý přehled, ve kterém by měl personalista/manažer najít rychle základní informace. Z určitého úhlu pohledu tvrdím, že CV zkrátka není ideální, pokud se HR nebo manažer rozhodují jen podle informací v CV.  Ale je to jeden z dílků skládačky, který v procesu je, ať se nám to líbí, nebo ne. 

Možná si teď říkáte, že je přeci v pořádku mít, posílat a rozhodovat se podle CV a proč to vůbec řeším. Problém je v tom, že na druhé straně, tedy na straně firmy, se dělají úsudky a vynášejí soudy jen podle klíčových slov, které personalista v CV najde, nebo nenajde. 

V praxi jsem viděl, jak se zamítají uchazeči, kteří podle klíčových slov, například: uchazeč má  2 roky praxe, kdy je zapotřebí 4 roky praxe, zamítají, aniž by s nimi někdo mluvil. A to je za mě špatně. Mluvil jsem s lidmi, kteří se za 2 roky praxe posunuli a zvládli toho daleko více než člověk s 5 letou praxi na stejné pozici. Jasně, někdy to má své opodstatnění, ale nemělo by to být KO kritérium hned na začátku. Proto firmám radím, aby se zaměřili na to, zda člověk danou práci zvládne a ne jaký je (tady to ještě doplnit podle PHB). 

Pozor, netvrdím, že když se někdo hlásí na pozici, na kterou nemá vůbec žádnou praxi, tak je to OK. Cílím na karierní posun ve stejném oboru nebo v oblasti, která s danou pozicí souvisí. 

Proto radím, jak vytvořit CV, které má všechny náležitosti a které zároveň eliminuje rychlé soudy, zda je člověk vhodný, či nikoliv. Prostě strčíte nohu mezi dveře, které někdo jen stěží zabouchne. 🙂

Suma sumárum  CV je součástí procesu hledání práce a já vám poradím, jak jej využít ve váš maximální prospěch.

Sdílejte