Tři směry kariérního růstu

Každý z nás je v něčem dobrý, každý z nás má na něco nadání. I když se to zdá logické, popíšu zde, jakým směrem můžeme směrovat naší kariéru.

Proč je důležité vědět, jakým směrem chci růst?

Jedna z důležitých věcí nejen při hledání nové práce, je vědět co mě baví,v čem jsem dobrý a co mě při práci vlévá energii do žil. Jste dobrý v komunikaci nebo jste pečlivý, zajímá vás jak věci fungují a jdete do sebemenšího detailu?

Rosteme do tří směrů. Nahoru, do šířky a do hloubky.

Nahoru

Tento směr je asi nejprofláknutější a od malička nám vnucovaný jako synonymum úspěchu. Jsme hodnoceni podle toho, jak rosteme po kariérním žebříčku vzhůru. Neříkám, že to je špatně. Říkám, že to není ten správný směr pro každého. 

Jak obecně definuji růst směrem nahoru? Přebíráte zodpovědnost, jste proaktivní a věci posouváte kupředu. Umíte dělat rychlá rozhodnutí. Vedete a motivujete ostatní.

Do šířky

Lidé, kteří rostou do šířky, mají rádi věci pod kontrolou. K tomu pomáhá dobrý všeobecný přehled, dobrá síť kontaktů a zvídavost. Proto znají od všeho trochu do určitého detailu. Není to ovšem tak velký detail jako u specialistů. Jde o to, aby pochopili jak co funguje, jak to spolu souvisí a mohou svými znalostmi věci ovlivňovat.

Do hloubky

Tak tady se bavíme o specialistech. Nejde jen o specialisty na nějakou technologii, ale specialisty v tom, co dělají. Nemáte ambice růst směrem nahoru a vést týmy, řídit firmy. Není pro vás dostatečné znát hodně věcí trochu. Prostě vás daná věc, problematika, oblast, obor zajímá tak moc, že jste do toho ponořeni.  Lidé, kteří jsou takoví specialisté, často řeší otázky, problémy, překážky, které nikdo řešit nechce nebo se k nim ani nedostane.

Tyto tři směry se i různě prolínají. Nicméně pro případy, kdy stojíte před nějakým kariérním rozhodnutím nebo přemýšlíte čemu se věnovat nebo si definujete své silné stránky apod, je dobré si toto uvědomit a vycházet z toho.

Sdílejte